Gmail? Gee, mail!

Het klink misschien vreemd, maar tot gisteren had ik geen Gmail-adres en ook geen Google account.

Nu ik wat mobieler ben geworden had ik behoefte aan een makkelijke manier om op verplaatsing mijn 16 reguliere e-mailadressen na te kijken. E-mail effectief via een mobiele e-mailclient binnenhalen en dan bijvoorbeeld synchroniseren met thuis, zag ik niet echt zitten.

Een volledig mobiele e-mailclient op een USB-stick (bijvoorbeeld Thunderbird) heb ik overwogen, maar de conversie van Outlook naar Thunderbird is geen sinecure, zeker als je vele duizenden e-mailberichten hebt en ongeveer 60 berichtregels om alles in goede banen te leiden. Berichten converteren is geen probleem. Als je accounts van Outlook naar Thunderbird overhevelt, gooit Thunderbird de aliassen overboord (die moet je dus nadien zelf weer aanmaken) en berichtregels krijg je niet overgezet. Ook het omzetten van het Adresboek (met heel wat groepen) verloopt niet vlekkeloos. Ik had het allemaal een tijdje geleden al uitgeprobeerd, maar niet goed bevonden.

Webmail gebruiken voor elk van de 16 e-mailadressen is een andere oplossing, maar toch vrij omslachtig. En in het laatste nummer van Clickx Magazine las ik in het dossier “Internetten en e-mail op vakantie” dat je met Gmail 5 externe e-mailaccounts kunt controleren. Door een kopie van de berichten op de server te laten staan, kun je bij thuiskomst de mail alsnog in je “echte” mailbox ontvangen. Die 5 externe accounts bleken voldoende om mijn probleem op te lossen. De 11 andere e-mailadressen die ik gebruik zijn namelijk aliassen van die 5 accounts. Ik gebruik trouwens ook nog tal van forwarder-adressen om spam te vermijden, maar dat is een ander verhaal.

Dus heb ik gisterenavond een Gmail-adres aangemaakt en de hele zaak geconfigureerd. Dat ging vrij makkelijk. Behalve… Met Gmail kun je ook e-mailberichten verzenden die als afzender een van je andere e-mailadressen tonen. Als je dit instelt, stuurt Gmail een verificatiebericht naar het andere e-mailadres om te controleren of je wel echt de eigenaar van dat adres bent. En dat liep niet zo vlotjes. Voor twee adressen ontving ik geen verificatiebericht, hoe vaak ik het ook probeerde. Uiteindelijk ontving na meer dan tien uur vanmorgen toch één van de twee berichten, maar op het laatste verificatiebericht zit ik dus nog steeds te wachten. We zien wel.

Nu ik toch een Google account heb, ben ik ondertussen ook de mogelijkheden van Google Calendar (Google Agenda) gaan bekijken. Ik overweeg sterk om deze te gebruiken als professionele planningsagenda voor BruNO en hem met een aantal collega’s te delen. Outlook biedt in een intern netwerk mogelijkheden om Agenda’s te delen, maar dat lukt niet met collega’s op externe locaties die bovendien van een andere mailserver gebruik maken. Nu zit ik naar al die collega’s Excel-sheets over-en-weer te sturen en dat is toch ook niet echt handig. Bovendien kun je met Google Calendar herinneringen verzenden, zelfs naar je mobiele telefoon!

Het heeft lang geduurd vooraleer ik de uitgebreide mogelijkheden van Google ben gaan verkennen en erkennen. Zoals het spreekwoord zegt: “gelegenheid maakt de dief”. Of moet ik in dit geval eerder zeggen “gelegenheid maakt genegenheid”? Eens kijken wat Google mij verder nog aan bruikbaars te bieden heeft.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Ik ben eveneens gebruiker van de Google toepassingen: mail, reader, calendar en recentelijk ook nog docs. Werkt allemaal lekker eenvoudig en zaken delen is betrekkelijk simpel. Al is mijn situatie natuurlijk pakken minder complex omdat ik geen 16 e-mailadressen beheer.

    De feedreader van google is ook vrij goed, al is het een kwestie van smaak. Zoals gezegd: google docs is ook vrij goed, zeker als je op een eee pc werkt, je kan namelijk alles draaien van op je browser en je kan eenvoudig documenten delen -op voorwaarde dat de ontvanger ook een google accountje heeft- en je kan eenvoudig formulieren aanmaken die je vervolgens op je site plaatsen.

    Mocht je geïnteresseerd zijn, kijk ook eens op lifehacker.org naar de better Gmail extension. Dat is een Greasemonkey script dat een aantal functionaliteiten toevoegt aan de google producten. Veel heavy users zijn er fan van…

  2. Tim Marien schreef:

    google docs is ook vrij goed, zeker als je op een eee pc werkt

    Mocht je geïnteresseerd zijn, kijk ook eens op lifehacker.org naar de better Gmail extension. Dat is een Greasemonkey script dat een aantal functionaliteiten toevoegt aan de google producten. Veel heavy users zijn er fan van…

    Bedankt voor de interessante tips.

    Google Docs ga ik overwegen, alhoewel ik nog wat vraagtekens heb rond de uitwisselbaarheid van documenten met andere platformen. Ik gebruik naast Microsoft Office op het werk en op mijn laptop thuis nu OpenOffice.org op mijn Asus Eee PC.

    Ondertussen kan ik ook melden dat het allerlaatste verificatiebericht van Gmail is aangekomen. Of die traagheid nu aan Gmail zelf, of aan Skynet (Belgacom) ligt, laat ik in het midden.

    Note to self: straks niet vergeten om de spamfilter van Skynet weer in te schakelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *