Asus Eee PC

Ik ben al een tijdje geïnteresseerd in de mogelijkheden van de solid state drive (SSD), een uitgebreid flashgeheugen, zeg maar. Een harde schijf zonder bewegende onderdelen. Zo’n SSD is minder gevoelig voor slijtage en verbruikt minder stroom.

Asus is al een hele tijd bezig met de ontwikkeling van een zogenaamde subnotebook met een SSD. Gisteren zag ik in twee winkels enkele modellen staan, maar die vond ik nogal ontgoochelend. In beide gevallen ging het om de de Asus EEE 4G met slechts 4GB schijfruimte. Waarvan een deel natuurlijk door het besturingssysteem (Windows XP Home of GNU Linux) in gebruik wordt genomen. Tenzij je al je documenten ergens online op een server kunt bewaren, heb je dus altijd een externe harde schijf nodig. Of in het beste geval een externe SSD.

Asus blijkt nu ook versies van de Eee PC met grotere SSD-capaciteit op de markt te hebben gebracht. Dat ziet er al beter uit. De Asus Eee PC 1000 heeft een SSD van 40GB en is beschikbaar met GNU Linux als besturingssysteem. De Asus Eee PC 1000(H) heeft een SSD van 80GB en is beschikbaar met zowel Windows XP Home als GNU Linux als besturingssysteem.

Of de Asus Eee PC 1000 en 1000(H) al op de Belgische markt verkrijgbaar zijn, is me nog niet duidelijk. Dat ga ik eens uitzoeken. Ik overweeg al ruim een jaar de aanschaf van een nieuwe laptop, want mijn huidige is ondertussen vijf jaar oud. Hoogbejaard voor dat soort spullen. Maar omdat de markt voortdurend in ontwikkeling is, blijf ik maar twijfelen over mijn keuze.

De Asus Eee PC voldoet alleszins aan een aantal van mijn behoeften. Ik stel me wel de vraag of het scherm en het toetsenbord niet wat klein zijn uitgevallen. Dat merk je natuurlijk pas als je het ding een tijdje gebruikt. In mijn geval zou zo’n subnotebook namelijk mijn enige computer zijn, een desktop heb ik al in geen tien jaar meer gehad. In dat geval is het ook een nadeel dat de Eee PC geen dvd-drive heeft. Een filmpje op de laptop bekijken (ik heb geen tv) zou dus niet meer tot de mogelijkheden behoren (nog meer naar de bioscoop gaan dus).

De prijzen van de Asus Eee PC 1000(H) schommelen in het buitenland rond 640 USD. Omgerekend is dat ongeveer 410 EUR.

Klik hier om wat plaatjes van de Asus Eee PC op Flickr te bekijken.

Interessant om te bekijken is ook eeeuser.com, een forum voor wie in de Asus Eee PC geïnteresseerd is.

Indien iemand al ervaring heeft met een van de subnotebooks van Asus of van een ander merk (ook Dell en Toshiba brengen SSD-subnotebooks op de markt), laat het dan gerust weten in een reactie. Wat biedt Apple aan SSD-versies van zijn iBook? Ik ben benieuwd naar jullie ondervinding.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

12 reacties

  1. Maar een nieuwe laptop hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je oude laptop weg gedaan moet worden. Op je oude laptop kun je toch gewoon DVD’s blijven kijken en CD’s blijven branden? Anders is een externe DVD speler/brander natuurlijk ook nog een optie.

  2. Jeroen van Beijnen schreef:

    Op je oude laptop kun je toch gewoon DVD’s blijven kijken en CD’s blijven branden?

    CD’s of DVD’s branden doe ik eigenlijk niet (ja, ik heb een erg afwijkend profiel wat dat betreft). Zo’n draagbare DVD-speler met ingebouwd LCD-scherm is een optie, maar zo’n scherm is ook relatief klein. Ik zou m’n huidige laptop kunnen formatteren en hem alleen nog als DVD-speler gebruiken. Enfin… ik ben er nog lang niet uit. Wat dat betreft ben ik het type van de eeuwige twijfelaar.

  3. Ik weet niet hoe het zit met intern geheugen en processor van de 1000(H), maar zo’n subnotebook gebruiken als enige computer lijkt me geen goed idee. Je zult er nooit dezelfde ervaring mee hebben zoals je gewoon was en de prestaties zijn dan echt wel ondermaats. Tenslotte zou ik de Eee’s niet zo zeer een subnotebook noemen, ze zijn immers nog steeds gebaseerd op de OLPC’s en situeren zich tussen een laptop en een smartphone/PDA. De nieuwere versies zijn misschien wat groter, daar ben ik niet van op de hoogte. In jou geval zou ik eerder voor een 12 inch laptop gaan dan, want de specs van de Eee zijn zeer beperkt.

    Zelf beschik ik over een Asus Eee 4G, ik ben daar ontzettend tevreden over. Het typen is doenbaar, maar toch niet zo ergonomisch. Bij mij gaat het er om dat je het toestel compact is waardoor je het overal kunt gebruiken en bijgevolg ook heel draagbaar is.

  4. Kris schreef:

    maar zo’n subnotebook gebruiken als enige computer lijkt me geen goed idee. Je zult er nooit dezelfde ervaring mee hebben zoals je gewoon was

    Bij mij gaat het er om dat je het toestel compact is waardoor je het overal kunt gebruiken

    Je hebt gelijk. Die bedenking maak ik me nu ook. En ook mijn doel is om op verplaatsing (trein, op reis, café…) wat tekstjes te schrijven, mail na te kijken, eventueel wat te bloggen of foto’s te uploaden.

    Ik heb mijn keuze ondertussen gemaakt. Deze reactie schrijf ik op een Asus Eee PC 4G. Ik maak gebruik van de gratis WiFi bij The Foodmaker aan de Naamsepoort.

  5. En wat heeft je dan toch doen besluiten om die 4G te kopen? Ik overweeg zelf de EEE 900 met 20 GB. Die is al wel in België te krijgen.

  6. Saskia schreef:

    En wat heeft je dan toch doen besluiten om die 4G te kopen? Ik overweeg zelf de EEE 900 met 20 GB. Die is al wel in België te krijgen.

    Zoals gezegd ben ik afgestapt van het idee om de Asus Eee PC als mijn enige computer (laptop) te gebruiken. Dus heb ik in feite niet echt behoefte aan een grote solid state drive.

    Voor de 4G met Windows XP Home betaalde ik 339 euro. De Eee 900 20G zal wellicht ongeveer 400 euro kosten.

    De Eee 900 heeft natuurlijk wel een iets groter scherm (8.9 inch tegenover 7 inch) en ook een hogere schermresolutie (1024 x 600 tegenover 800 x 600). Ergonomisch gezien is dat inderdaad een voordeel. Mogelijk houdt de batterij van de Eee 900 het ook langer uit, maar daarover vond ik niet direct technische informatie (de batterij van de Eee 901 zou tot 8 uur meegaan).

    Alleszins ben ik wel tevreden met mijn aankoop. In het late najaar schaf ik me wellicht een nieuwe “zware” laptop voor thuis aan, want mijn huidige is ondertussen 5 jaar oud en niet echt meer “bij de tijd”.

  7. Tim schreef:

    Recent op pcworld nog een artikeltje tegengekomen over het upgraden van een oude laptop…

    Volgens mij zit er toch een addertje onder het gras. Je besteedt namelijk veel meer tijd aan dit soort dingen dan wordt gesuggereerd. Bijvoorbeeld wordt de tijd voor het zoeken en vinden van de juiste vervangonderdelen niet in rekening gebracht. Ook over transportkosten (“shipping”) wordt niet gesproken.

    Voorts vraag ik me af wat de winst is als je een oud image op je “schone” laptop installeert. Dan wordt hij dus weer zo traag als hij al was, want alles blijft hetzelfde. Maagdelijk herbeginnen lijkt dus aangewezen, maar dan moet je wel alle extra tijd voor het installeren en instellen van programma’s rekenen.

    Bovendien zijn er toch een aantal zaken die je met een dergelijk rudimentair onderhoud niet kunt oplossen.

    – Mijn laptop heeft bijvoorbeeld geen USB 2.0, maar nog USB 1.1.
    – Er is geen interne draadloze netwerkkaart, ik gebruik een externe PCMCIA.
    – Ik kan geen cd-roms of dvd’s branden, alleen maar lezen (oké, aan branden heb ik weinig behoefte, maar het kan soms handig zijn).
    – Mijn batterij is versleten (oké, ik werk met deze laptop nauwelijks op verplaatsing en vrijwel altijd is er dan netstroom).

    Dus denk ik dat het na vijf jaar echt wel een nieuwe wordt. Het enige wat een probleem kan worden is dat ik eigenlijk geen Windows Vista wil, maar liefst Windows XP Pro of anders Home zou gebruiken. Maar of dat nog verkrijgbaar is? Ik lees anders dat Dell terug modellen met Windows XP op de markt gaat brengen omdat veel klanten over Vista klagen. Dan zit je nog wel met het probleem dat Microsoft de ondersteuning op XP gaat stopzetten…

  8. Goede punten die je daar maakt met betrekking tot het vernieuwen van die laptop!
    Windows XP te pakken krijgen zou inderdaad wel een probleem kunnen vormen. Misschien komt er binnen een paar jaren beterschap met Vista. Onlangs las ik ergens dat het ook enige tijd geduurd heeft voordat XP voldoende ‘doorontwikkeld’ was zodat het het niveau van het huidige besturingssysteem haalt. Misschien zal hetzelfde gebeuren met Vista.

    Als het een beetje meezit, probeer ik binnenkort de overstap naar Linux te maken. Waarschijnlijk Ubuntu.

  9. Tim schreef:

    Misschien komt er binnen een paar jaren beterschap met Vista.

    Ik las dat Microsoft ondertussen bezig is aan de opvolger van Vista die de voorlopige codenaam Windows 7 draagt. Deze versie zal waarschijnlijk eind 2009 of begin 2010 op de markt verschijnen.

    Waarschijnlijk zullen professionele gebruikers met Windows XP rechtstreeks overstappen naar Windows 7 en Vista helemaal links laten liggen. Het ServicePack 1 (SP1) lost ook niet alle snelheidsproblemen met Vista op. In sommige gevallen is Vista immers sneller dan Vista SP1.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *