Op 10 oktober 2010 (10.10.10) start de Library of Congress met het archiveren van tweets. Dankzij Ingmar Koch werd ik daaraan nog eens herinnerd.
Persoonlijk vind ik het niet zinvol dat de Library of Congress alle berichten op Twitter gaat archiveren. Dat is volgens mij ook haar opdracht niet. En waarom Twitter en geen andere sociale netwerksites, als het dan toch gebeurt in naam van de geschiedschrijving?
Wat de Library of Congress doet, is geen beleid, maar gewoon het meesurfen op een bestaande hype die Twitter nu eenmaal is. De Library of Congress wil mediageniek zijn, populair bij het grote – en vooral bij het jonge – publiek.
Dit gezegd zijnde, zal ik me niet fysiek (technisch) verzetten tegen het feit dat de Library of Congress mijn tweets archiveert. Wat ik op Twitter schrijf is publiek en mag dat wat mij betreft tot het einde der tijden blijven. Wat niemand mag weten, maak ik gewoon niet via Twitter bekend. Toch kan ik me voorstellen dat anderen zich wel zorgen maken over hun privacy en de context waarin hun tweets in de toekomst worden gelezen. Wat dat betreft zou ik zeggen: “après moi le déluge”. Laat dat voer zijn voor de historici en archivarissen die hierna wezen zullen. Gegroet!
Bedankt voor je reactie op en verwijzing naar mijn blog, Patrick.
Ik heb eigenlijk nooit zo nagedacht over de vraag of LoC wel de taak heeft om Twitter te bewaren. En ik weet eigenlijk ook niet waarom Twitter wel en Facebook niet, misschien nog maar eens een keertje uitzoeken.
Wat NoLoC betreft: ik ben ook niet van plan om het te gaan gebruiken (ik wil opgenomen worden in de collectie van LoC!). Ik vond het alleen een opvallende “service”, zeker na alle commotie van een half jaar geleden.