Artikel 35 Grondwet is geen “open deur”

Volgens een bericht op de website van Radio 1 pleit oud-Volksunievoorzitter Vic Anciaux voor een confederale Belgische staat. Hij stelt dat artikel 35 van de Grondwet de enige uitweg is voor de politieke impasse waarin we al meer dan een jaar zitten.

Artikel 35 van de Grondwet stelt – kortgezegd – dat de gemeenschappen en de gewesten bevoegd zijn voor de aangelegenheden waarvoor de federale overheid niet (meer) bevoegd is.

De Grondwet biedt dus de mogelijkheid om de federale bevoegdheden in te krimpen tot de hoogstnodige en de regionale bevoegdheden te maximaliseren. Dat is de essentie van het confederalisme.

Een mogelijkheid is echter nog geen garantie. Artikel 35 is geen deur die openstaat, maar een deur die niet op slot is. Er zal dus uitdrukkelijk moeten worden gekozen om de deur van het confederalisme te openen. De huidige impasse zal dus niet door het confederalisme worden doorbroken, maar het doorbreken van de impasse is de enige mogelijkheid om tot een confederale staat te komen.

Uiteindelijk is politiek nog altijd een zaak van mensen. In het beste geval een zaak van “mensen van goede wil”. De Grondwet is slechts een instrument in de handen van hen die bereid zijn het goede te doen: Un homme d’État est un politicien qui se place au service de la nation.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *