Allons enfants de la Patrie

Georges Pompidou (1911-1974), Frans staatsman en negentiende president van de Franse Republiek (1969-1974):

Un homme d’État est un politicien qui se place au service de la nation. Un politicien est un homme d’État qui place la nation à son service.

Na 174 dagen onderhandelen heeft België nog steeds geen nieuwe federale regering. Moet daar een “aux armes, citoyens” van komen, of eerder een “in eendracht niet te breken”? Wat mij betreft nog steeds dat laatste, maar dan wel zonder Yves Leterme als eerste minister.

Met bijna 800.000 voorkeurstemmen had het volk hem zijn vertrouwen gegeven, maar uiteindelijk blijkt hij niet in staat datzelfde volk een regering te geven. Dat komt niet omdat de CD&V’er Leterme dom is. In tegendeel, hij is een man die zijn dossiers kent en men kan hem ook geen radicalisme verwijten. Een separatist is hij allerminst. Maar hij mist overduidelijk het gevoel voor het politieke compromis bij wiens gratie België nu eenmaal bestaat. Hij laat zich te veel leiden door de standpunten van kartelpartner N-VA die wel in het separatistische bedje ziek is.

Ter gelegenheid van Koningsdag (15 november) vond er in het federale parlement een academische zitting plaats over “België en de internationale ontwikkelingssamenwerking”. Ontslagnemend eerste minister Guy Verhofstadt deed daar een uitspraak die me erg heeft getroffen:

We moeten goed beseffen dat elke dag dat we uitsluitend met onszelf bezig zijn, ook een dag is die ook het leven kost aan duizenden mensen, waaronder vele kinderen. En daarom is het tijd voor verantwoordelijkheid en ook tijd, denk ik, dat de rede terugkeert.

Met die uitspraak gaf Verhofstadt duidelijk te verstaan dat de crisis rond de regeringsvorming nu wel lang genoeg heeft geduurd en voldoende op ons land en haar bevolking heeft gewogen, en dat het tijd is om over te gaan tot de orde van de dag. Hopelijk benoemt de Koning Didier Reynders (MR, de zusterpartij van Open Vld van Guy Verhofstadt) tot formateur en slaagt deze er wel in België een regering te geven. Zodat we inderdaad weer kunnen overgaan tot de orde van de dag.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *