Live vanop de Boekenbeurs

De Boekenbeurs - De Bib

Vandaag ben ik op de Boekenbeurs in Antwerp Expo van 14.00 tot 18.00 uur aanwezig op stand 433 van De Bib. In de mate van het mogelijke zal ik van daaruit live proberen te bloggen. Een experimentje.

11.45 uur
Mijn bezoek aan de Boekenbeurs begint in mineur. Ik had me zo verheugd op de Brusselse stadsdichters, maar door een wijziging in het programma heb ik ze gemist. Driewerf jammer.

12.00 uur
Mensjes kijken. Ik kan het niet laten. Bij evenementen waar veel mensen aanwezig zijn, sla ik aan het observeren. Niet om er conclusies aan te verbinden, maar gewoon om het gedrag van mijn soortgenoten waar te nemen. Er zijn er aaibare en minder aaibare bij.

12.30 uur
Op de stand van Clavis kom ik mijn oud-leraar Engels Ronald Verheyen tegen. Hij heeft zijn carrière als leerkracht ingeruild voor een tweede leven als jeugdschrijver.

12.55 uur
Even tijd om iets te eten in de grote tent. Een smos kaas, een koffie en een Palm Royale als toetje (met de gratis proefbon die we aan de ingang kregen).

13.35 uur
De stand van Van Dale Lexicografie. Ik sla het Zeeuws etymologisch woordenboek open bij… poepen (coïre). Geen commentaar.

13.45 uur
De stand van Garant. Gesprekjes afluisteren. “Dat is dat van die non-verbale communicatie, Katrien. Ik heb daar bij dinges… nog iets over gevolgd. Heel interessant.”

14.00 uur
Aangekomen aan stand 433 van “De Bib”. Klaar voor mijn opdracht. Notitieboekjes en waaiertjes à volonté.

15.10 uur
Ondertussen zijn we een dik uur bezig met het uitdelen van waaiertjes en notitieboekjes. De waaiers vallen in de smaak. Heel wat mevrouwen, meneren, mama’s, papa’s en “prinsessen” hebben er eentje gekregen.

16.05 uur
We zitten door onze voorraad notitieboekjes. De waaiers doen het ook opvallend goed bij de jongens. “Koel” is duidelijk gelijk aan “cool”. En zo hoort het, want de bib is hip.

17.15 uur
Met een kwinkslag gaan de waaiers als zoete broodjes de deur uit: “Een waaier van de bib. Voor als het warm is, of bij een spannend boek.” En dan verschijnt er bij menigeen een glimlach op de lippen. Een paar duizend boekjes en waaiers hebben de afgelopen dagen een nieuw onderkomen gevonden bij gebruikers of potentiële gebruikers van de bib.

17.25 uur
Nog niemand die Librarian aan de stand heeft opgezocht om goeiedag te zeggen. Jullie hebben nog een dik halfuur en dan ben ik ribbedebie…

17.45 uur
De voorraad notitieboekjes was al een tijdje uitgeput, maar nu zijn ook de laatste waaiers de deur uit. De collega’s van het VCOB maken zich klaar om de stand op te ruimen. De laatste bezoekers slenteren door de gangen van de zalen. Nog even uitblazen en wat bijpraten.

23.45 uur – evaluatie
Alles bij elkaar was het een leuke dag. Veel blije mensen gezien, of mensen blij gemaakt. Inhoudelijke vragen hebben we nauwelijks gekregen, maar de computers waar je Bibliotheek.be kon raadplegen waren meestal bezet. Dat bewijst dat de klant intuïtief zijn weg vindt. En dat betekent dan weer dat de digitale bibliotheek in Vlaanderen een succesverhaal beloofd te worden. We staan pas aan het begin van een spannend verhaal.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. @ Tineke: Nee, twitteren doe ik niet, maar ik ken het wel. Ik ben echter al blij dat ik af en toe wat op m’n blog kan schrijven. Wat ik op de Boekenbeurs heb gedaan, was een experimentje. Omdat ik slechts af en toe tussendoor kon bloggen (ik was daar tenslotte om promotie te maken voor de openbare bibliotheek), waren de reacties noodgedwongen kort en ingegeven door het moment.

  2. @ Paul R.: Live bloggen kan natuurlijk alleen maar als je een computer met internetverbinding bij de hand hebt. Tenzij ik via een mobiele telefoon zou gaan bloggen, maar dan krijg je eerder Twitter-toestanden zoals Tineke voorstelde.

    Vandaag ben ik bijvoorbeeld met mijn vereniging op een “Genealogische ontmoetingsdag” in het Rijksarchief in Anderlecht. Maar daar heb ik wellicht geen internetverbinding ter beschikking. Je kunt dat ook niet altijd op voorhand afspreken, het zou dan ook niet meer spontaan zijn.

    Het probleem met bloggen is bij mij dat ik eigenlijk gewoon te weinig tijd heb. Ik heb tal van ideeën, onderwerpen… waarover ik zou willen bloggen, maar de tijd ontbreekt me om het uit te werken en uit te schrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *