Racines…

Soms ontdek je iets waarnaar je helemaal niet op zoek was. Serendipiteit heet dat. En dat is me vandaag overkomen. Ik zocht op YouTube naar een filmpje met als tag “delphine” (ne me demande pas pourquoi). Ik vond het filmpje “michel & delphine” van Didier Malchaire alias yellowmen3721. Leuk filmpje, dacht ik. Laat ik eens even kijken wat yellowmen3721 nog meer uit z’n mouw heeft geschud. Zo ontdekte ik “Racines”.

’t Is me niet helemaal duidelijk of Didier Malchaire een Brusselaar is, maar een Belg is hij alleszins. Alhoewel dergelijke conclusies in zijn filmpje “Racines” onmiddellijk worden gerelativeerd. “Je ne me sens pas totalement d’ici” hoor je een vrouw zeggen. Een meisje vraagt voor kerstmis een stamboom, maar dat wordt geweigerd. Niet voor iedereen is het blijkbaar evident om over zijn herkomst, zijn wortels, “ses racines” te spreken.

“Je suis bien ici, mais il y a toujours quelque chose qui me manque.” In “Racines” laat Didier Malchaire Brusselaars aan het woord over hun wortels. Hij maakt gebruik van foto’s van straatnaambordjes, van foto’s van mensen in hun natuurlijke habitat. Die afbeeldingen animeert hij en geeft hij diepte met After Effect van Adobe en daar monteert hij de uitspraken van de mensen bovenop. Het resultaat is even eenvoudig als subliem.

Maar vergeet u even al die woorden: kijk en luister zelf!

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Hi, my name is Didier Malchaire, I’m the film director of “Racines”. I’ve read your article about my video and i’m glad you’ve appreciate it.
    If you want it’s disponible now in HD on youtube. Enjoy. Didier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *