Journalistiek voor miljoenen

Op Twitter stelde ik de vraag of iemand een toepassing kent die het mogelijk maakt om vanuit meerdere gsm-nummers sms-berichten te sturen naar één enkele Twitter-account.

Typisch kun je een Twitter-account koppelen aan één gsm-nummer. Dit laat je toe om met de gsm waarop dat nummer actief is een sms’je van maximaal 140 tekens te sturen naar je Twitter-account. Stel je echter voor wat voor mogelijkheden je zou creëren als meerdere personen elk met hun eigen gsm-nummer sms-berichten naar één bepaalde Twitter-account zouden kunnen sturen.

Stadsblogs zoals BrusselBlogt.be en Gentblogt.be zouden voor hun vaste redacteurs en losse medewerkers zo’n toepassing kunnen inzetten om korte sms-berichten te laten sturen naar een Twitter-account die bij het blog hoort. Op die manier wordt het mogelijk om rond bepaalde gebeurtenissen op korte tijd impressies van verschillende betrokkenen te verzamelen. Die impressies vind je dan niet alleen terug op de pagina van de Twitter-account en op de publieke tijdlijn van Twitter, maar je kunt die impressies ook op een afzonderlijke pagina in het blog zelf implementeren.

Concrete gebeurtenissen die voor het samenstellen van dergelijke “impression clouds” (een begrip dat ik naar analogie met de tag cloud ter plekke uitvind) in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld de Gentse Feesten of de asielzoekers die zich in enkele kranen in Brussel hebben teruggetrokken. Impressies rond allerlei evenementen, ongevallen, natuurrampen… zijn denkbaar.

Natuurlijk laten WiFi en 3G tegenwoordig ook toe om onderweg berichten naar een Twitter-account te sturen. Het zou dan volstaan om alle betrokkenen het wachtwoord van die ene account te geven. Of ieder gewoon op zijn eigen account te laten twitteren en die twitters van een tag te voorzien om ze zo te verzamelen (aggregeren). Daar zag ik al toepassingen voor (maar ik kan ze niet direct terugvinden Twemes.com). Het telkens moeten toevoegen van een tag lijkt me echter nodeloos complex en bovendien hou je dan minder lettertekens over voor het eigenlijke bericht.

De penetratiegraad van een gewone gsm met de mogelijkheid om te sms’en is momenteel nog veel groter dan die van WiFi en 3G. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een gsm en met roaming kun je ook eenvoudig vanuit het buitenland sms’jes verzenden. Daarom lijkt een toepassing voor het multi-sms’en naar een Twitter-account me wel wat.

Mocht je andere, eenvoudige en werkbare oplossingen hebben voor het “probleem” dat ik me stel, laat het dan gerust via een reactie weten.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *