Brussel mentaal gelost

Schrijver Tom Lanoye in een interview met Het Belang van Limburg Magazine (23 augustus 2008, pagina 5) naar aanleiding van zijn nakende vijftigste verjaardag:

Op een of andere manier hebben we Brussel mentaal al gelost. Wanneer gaan we het laatste taboe opheffen? Wanneer gaan we ook de omgekeerde transfers eens durven opsommen? Wat als we eens belastingen zouden heffen op waar mensen hun werk uitoefenen? Vlamingen rijden massaal naar Brussel, vervuilen er de lucht, eisen meer en meer snelwegen, verdienen in Brussel goed hun geld, maar trekken ’s avonds terug naar Vlaanderen: weer die vervuiling. En dan nog gaan kankeren op Brussel, “een stad vol vreemdelingen.” Ga er dan wonen, hé, dan zijn er al wat minder.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Geachte Heer Lanoye,

    U durft luidop zeggen wat we in Brussel al heel lang denken : het is de schuld van de Vlamingen. De dag dat Brussel verlost zal zijn van de Vlamingen zal de dag zijn dat de sociale, economische en ecologische problemen van Brussel eindelijk opgelost geraken. Jacques Brel had er ons al lang voor gewaarschuwd voor uw ras : “catholiques pendant la paix, nazis pendant la guerre”. U heeft het laatste taboe doorbroken. De maatschappelijke problemen van Brussel zijn een ethnische kwestie. Uw voorstel om op die Vlamingen in Brussel belastingen te heffen is een klap op de vuurpijl. Give us the money! Maar de Vlaamse pendelaars moeten natuurlijk niet gaan denken dat ze dan ook in Brussel mogen stemmen hé. Dat zou te gortig zijn. Taxation : yes. Representation : no! Dat de luchtvervuiling een ethnische uitleg heeft : ik had het zo nog niet bekeken. Maar u opent ons de ogen. De luchtvervuiling in Brussel is Vlaams! Dat we daar als Brusselaars zelf nog niet op waren gekomen. Dank u wel, monsieur Lanoye. U bent een waardige opvolger van uw Antwerpse stadsgenoot Lode Craeybeckx. Die van “Antwerpen laat Brussel niet los”. Wij daarentegen hebben jullie al lang los gelaten. Daarom vind u in 7 van onze Brusselse gemeenten al lang geen gemeentelijk Nederlandstalig onderwijs meer. En overstijgt onze kennis van het Engels ondertussen die van het Vlaams. Want wij Brusselaars, meneer Lanoye, zijn mensen van de wereld. Wij denken en doen niet zo kneuterig als jullie. Wij staan voor een open samenleving en niet voor dat gesloten op zichzelf gekeerde Beieren aan de Noordzee. Wij kiezen eieren voor ons geld. Wij zijn een wereldstad, meneer. Het Vlaams provincialisme is aan ons niet besteed. Wij willen hoofdstad zijn, jawel, maar niet van u. Verzet uw Vlaams parlement, uw Koninklijke Vlaemsche Schouwburg en uw Vlaemsche bibliotheken en gemeenchapscentra naar Antwerpen, Gent of een ander Vlaams boeregat. En laat ons eindelijk eens gerust. Merci d’avance et à bon entendeur, salut!

  2. De reactie van “Manneken Pis” is weer maar eens een goed voorbeeld van hoe je niet een reactie op dit fragment plaatst, maar gewoon weer een statement maakt. Het gaat voor één keer niet over BHV of Franstaligen, maar over onze hoofdstad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *