U vraagt, wij draaien

Aangenaam verrast was ik vanavond na het werk toen ik in Fnac even wat cd’s wilde beluisteren alvorens die te kopen. Daar kunnen wij als bibliotheek nog wat van leren.

Vroeger moest je met je cd’s aan een desk staan aanschuiven. De cd’s die je wilde beluisteren werden dan voor je geopend en in een van de vijftal cd-spelers gestopt. Met een hoofdtelefoon op kon je dan luisteren. Echt comfortabel was het niet. Meestal was het drummen of ellebogenwerk.

Daar hebben ze bij Fnac sinds een tijdje wat op gevonden. Weg aanschuifdesk en cd-spelers. Weg gedrum en ellebogenwerk. Nu ga je op je gemak naar een van de vele apparaatjes die ergens aan een muur hangen. Je zet de hoofdtelefoon op, schuift het doosje van de cd die je wilt beluisteren onder de barcodescanner en… hupsakee. Zomaar uit het niets zoekt het systeem in zijn gigantische database jouw cd op. Van elke track kun je dan ongeveer dertig seconden beluisteren. Je scrollt zelf voor- of achteruit en natuurlijk kun je ook nummers herhalen. Er zijn voldoende apparaatjes en ze staan over heel de winkeloppervlakte opgesteld. Wachtrijen zie je dus niet of nauwelijks.

Erg leuk is ook dat op de startpagina van de apparaatjes een top-20 van de meest verkochte albums wordt aangeboden. In Brussel is er een Nederlandstalige en een Franstalige top-20. Alhoewel de albums zich geenszins tot Nederlands- en Franstalige muziek beperken. Hoe ze die twee top-20’s dus samenstellen, weet ik niet precies. Er zal wel wat marketing aan te pas komen.

In ieder geval is het systeem met de barcodescanners en de database met trackfragmenten prima in een bibliotheekcontext bruikbaar. En waarschijnlijk wordt het systeem er inderdaad ook al toegepast. Alhoewel ik zo één-twee-drie geen concrete voorbeelden kan noemen. Van Paul Wouters, bibliothecaris in Turnhout, weet ik dat hij trailers van films via schermpjes wil aanbieden. Alvorens je een dvd huurt kun je dus even wat fragmenten bekijken. Het gaat om de al bestaande, commerciële trailers van de films die vrij op het internet te bekijken en te downloaden zijn.

Om nog eens even naar de cd-database van Fnac terug te keren: de top-20 op het startscherm zou je als bibliotheek natuurlijk prima kunnen gebruiken om de laatste aanwinsten extra in de kijker te zetten. Je kunt er natuurlijk nog tal van andere dingen mee doen. Het werk belichten van performers of componisten die in het theater of de concertzaal in de buurt optreden, bijvoorbeeld. Of het werk van een muzikant die een speciale muziekprijs in de wacht heeft gesleept, of die net is overleden.

Dus vanavond ging ik blijgemutst met drie nieuwe cd’s naar huis. Wilt u nog even weten wat ik kocht? Het waren:

  1. Manuscrit Susanne van Soldt : danses, chansons & psaumes des Flandres, 1599 / Les Witches (Alpha 2008, EAN 3760014195266);
  2. Chant : music for paradise / The Cistercian Monks of the Stift Heiligenkreuz (UCJ 2008, EAN 0028947667742);
  3. Goldberg Variations BWV 988 / Johann Sebastian Bach ; Martin Galling (Vox 2006, ISBN 9783867353533).

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Heel goed idee van Fnac om dat eindelijk in te voeren, vaak ging ik eerst even rondhangen in de MediaMarkt (waar ze het barcode-systeem al een tijd in gebruik hebben) om daarna naar de Fnac te hossen (prijzen te vergelijken) en aan te kopen.

  2. In de Virgin Megastore in Parijs hadden ze zelfs het systeem dat je het cd-bakje maar op een plankje moest leggen en dat het spellement zo wist welke cd je had. Ik vermoed nog steeds dat het iets met chips te maken heeft, maar zeker ben ik er niet van.

    Ooit heb ik van iemand gehoord dat hij als eindproject informatica voor een bibliotheek een integratie wou maken van de huidige “stock” met websites Last.fm en IMDb. Ik weet niet of het effectief doorgegaan is, en of dat systeem bestaat / bruikbaar is.

    Maar het is alleszins wél iets wat bibliotheken (alleszins al de groteren) zouden moeten invoeren om “hip” te blijven.

  3. Bloekie schreef:

    voor een bibliotheek een integratie wou maken van de huidige “stock” met websites Last.fm en IMDb. Ik weet niet of het effectief doorgegaan is

    Welk project je bedoelt, weet ik niet, maar in Zoeken.Bibliotheek.be, de zoekmachine van de Vlaamse centrale catalogus Open Vlacc (die in feite een bibliografische databank en geen catalogus is) zijn er in ieder geval koppelingen voorzien met Wikipedia, MuziekWeb, LibraryThing en Last.fm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *