Vergrijzing en cultuurparticipatie

In haar stukje “Vergrijzing” schrijft Eva Simon van Commissaresse.be dat blijkt:

dat senioren, die aan de Vlaamse kust in de meerderheid zijn, moeilijk de weg naar de bibliotheek vinden.

Die uitspraak doet ze als docent aan de bibliotheekschool van Gent nadat ze zag dat een onderwerp voor een eindwerk aan diezelfde bibliotheekschool als titel heeft: “De vergrijzing aan de kust: wat doet de bib ermee?”

Uit het gebruikersonderzoek dat het VCOB in 2004 liet uitvoeren, blijkt al dat ouderen ondervertegenwoordigd zijn als het op bibliotheekgebruik aankomt:

Indien we de leeftijdsverdeling van de Vlaamse bibliotheekgebruikers vergelijken met de Vlaamse bevolking dan is de opvallendste vaststelling dat 60-plussers minder de weg naar de bibliotheek vinden.

De trendnota “Aanbod, spreiding, participatie” van CultuurLokaal en het VCOB stelt vast dat bij de participatie aan het gemeentelijke cultuurbeleid in het algemeen de ouderen achteraan bengelen:

de participatie van 65-plussers wijkt significant af van de referentiegroep van 35 tot 54-jarigen. De kans dat 65-plussers participeren is 2,2 (frequente participatie) tot 2,5 (incidentele participatie) keer kleiner.

Ik heb dus niet de indruk dat ouderen aan de kust minder de bibliotheek bezoeken of minder aan cultuur deelnemen. Alleen zijn er wellicht meer ouderen aan de kust dan elders (om de redenen die Edwin van Troostenberghe van Middelkerke in zijn reactie aanhaalt).

Een pertinente vraag die de trendnota verder stelt is:

Houdt het beleid rekening met de vrijetijds- en cultuurwensen van de groeiende groep 45-plussers die relatief goed opgeleid, welstellend en mondig zijn?

Persoonlijk heb ik er helemaal geen probleem mee dat een bepaalde leeftijds- of sociale groep de bibliotheek minder of niet bezoekt. Het informatie- en vrijetijdsaanbod is immers reusachtig groot en de bibliotheek is maar één van de vele spelers. Ik vind het veel belangrijker dat de bibliotheek “klaarstaat” op het ogenblik dat deze mensen ons nodig hebben en dat er dan geen materiële, financiële of sociale drempels zijn.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Ik denk dat je gelijk hebt dat aan de kust de uitkomsten mogelijk anders zijn dan landinwaarts.

    Toch verbaast me die uitkomst eigenlijk wel: als ikzelf in de Openbare bibliotheek kom zie ik kinderen vergezeld van hun ouders en bejaarden (daarmee bedoel ik ruim 65+) .
    Juist de middengroep is minder vertegenwoordigd…

  2. Er staat in mijn stukje nergens dat senioren elders wel makkelijk de weg naar de bibliotheek zouden vinden.
    De cursist heeft voor dit eindwerk gekozen, net omdat er aan de kust zo veel senioren zijn.

  3. Commissaresse schreef:

    Er staat in mijn stukje nergens dat senioren elders wel makkelijk de weg naar de bibliotheek zouden vinden. De cursist heeft voor dit eindwerk gekozen, net omdat er aan de kust zo veel senioren zijn.

    Er staat inderdaad nergens letterlijk dat senioren elders (dan aan de kust) wel de weg naar de bibliotheek vinden. Maar zowel de titel van de scriptie “De vergrijzing aan de kust: wat doet de bib ermee?”, als de uitbreidende bijvoeglijke bijzin “die [de senioren dus] aan de Vlaamse kust in de meerderheid zijn” suggereren wel dat er aan de kust met betrekking tot senioren iets speciaals aan de hand zou zijn en dat dit mogelijk ook een invloed heeft op het bibliotheekbezoek.

    Mogelijk is er een verband tussen de reden waarom bepaalde senioren naar de kust trekken en de reden waarom diezelfde senioren minder de bibliotheek bezoeken. Senioren die naar de kust trekken hebben het financieel misschien breder dan senioren die dat niet doen. Het is mogelijk dat ze er dus ook andere manieren van vrijetijdsbesteding op nahouden en dat een bibliotheekbezoek daar niet onder valt.

    In Brussel stellen we – weliswaar met een natte-vinger-gevoel – bijvoorbeeld vast dat eurocraten minder naar de bibliotheek komen omdat ze gewoon veel meer dingen zelf kopen. Hun bovengemiddele inkomen laat dat ook toe. Misschien kan er voor senioren aan de kust een gelijkaardig gedragspatroon worden vastgesteld. Maar nu loop ik wel erg vooruit op de resultaten van het onderzoek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *