Informatie 2007 – dag 2

Ook de tweede dag op Informatie 2007 was interessant. Het programma is zo rijkgevuld dat kiezen bijna altijd een kwelling is. Je kunt nu eenmaal niet alles volgen. Het feit dat je bepaalde presentaties noodgedwongen moet missen, kan wel een stimulans zijn om je in het onderwerp in kwestie later te gaan verdiepen.

De eerste presentatie die ik bijwoonde was die over het project Erfgoed 2.0. Dat is een sociaal onderzoeksproject van het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie (IBBT). Er wordt onderzoek gedaan naar erfgoedbeleving via mobiele toestellen: bezoekers van erfgoedsites kunnen mobiel toegang krijgen tot informatie die gelinkt is aan de plaats die ze bezoeken en die wordt opgehaald uit verschillende erfgoeddatabanken. De nadruk van het project ligt op het interactieve en het sociale van erfgoedbeleving. Erfgoed 2.0 startte ongeveer een half jaar geleden en de stand van zaken die we kregen was dan ook nogal theoretisch. Niettemin een interessant project dat volgens mij heel wat mogelijkheden biedt en dus zeker de moeite is om op te volgen.

Bij het doorkruisen van de gangen ’s middags gauw even een broodje tussen de kiezen. Dan ging het naar een druk bijgewoonde productpresentatie van het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB) over AquaBrowser Library. De uitleg was uitdrukkelijk niet technisch. De nadruk lag op de manier waarop AquaBrowser Library is ingezet om de bibliografische data van de Vlaamse Centrale Catalogus toegankelijk te maken. Er werd stilgestaan bij de mogelijkheden om een verschillende gebruikersomgeving te tonen in functie van een ander publiek of een andere doelgroep. Voor mij vormt deze presentatie de aanleiding om me meer in de mogelijkheden van AquaBrowser Library te gaan verdiepen. Ik kende wel het eindproduct via Zoeken.Bibliotheek.be en door mijn contacten met het VCOB wist ik ook wel wat over de technische achtergrond, maar voor het bekijken van de details had ik nog geen tijd. Na de presentatie sprak ik dan ook Helga van Gelder van Medialab.nl aan, de makers van AquaBrowser Library.

Nog net de tijd voor een koffietje en dan naar de eveneens druk bezochte presentatie van Rosemie Callewaert (VCOB) over FRBR. Dat letterwoord spreek je uit als [feurbeur] (het lukt me hier niet om de juiste fonetische tekens weer te geven) en staat voor Functional Requirements for Bibliographic Records. Het is een theoretisch concept dat beschrijft hoe grote gegevensbestanden beter doorzoekbaar kunnen worden gemaakt. Rosemie heeft prachtig uitgelegd wat de bedoeling en de mogelijkheden van FRBR zijn. FRBR werd toegepast in Zoeken.Bibliotheek.be, waardoor enkele van de vele mogelijkheden ook konden worden gedemonstreerd. Op het einde van de presentatie rees de vraag of FRBR nu een standaard is of niet. Minder relevant zou je denken, maar het heeft toch zijn belang. FRBR is op zich geen standaard, maar wel een mechanisme dat alleen goed kan werken als je van standaarden gebruik maakt. Standaarden en afspraken gebruiken we in de Vlaamse Centrale Catalogus al twintig jaar en we zullen dat met OpenVlacc en MARC21 in de toekomst in toenemende mate blijven doen. Dat is een goede zaak. Omdat alle Vlacc-catalografen door de jaren heen kwalitatief werk hebben geleverd, kunnen de principes van FRBR nu worden toegepast. Wie zich dus altijd al afvroeg waarom centrale catalografie zinvol is, krijgt daar nu een duidelijk antwoord op. Misschien had Rosemie dat iets meer mogen benadrukken. Als Vlacc-catalografen mogen we best wel trots zijn op het werk dat we leveren.

En dan was het natuurlijk tijd voor ons eigen panel Top technologie trends vanuit openbare bibliotheken. Zoals te verwachten viel was er eigenlijk veel te weinig tijd om zo veel trends toe te lichten. We moesten het dus noodgedwongen kort, vaak te kort houden. De bedoeling was vooral om “prikkels” te geven aan de talrijk opgekomen aanwezigen. Gelukkig – zo bleek uit gesprekjes achteraf – hadden de meesten ook wel begrepen dat elk onderwerp niet uitgebreid zou worden toegelicht.

Ik zet hier nog even een aantal links op een rijtje van initiatieven die door de panelleden werden besproken of aangehaald:

  1. Draadloos internet in de bibliotheek
    Dirk Duwijn, afdelingsverantwoordelijke publiekswerking Provinciale Bibliotheek Limburg
    http://www.telenethotspots.be
  2. Attenderingsservice i-City Provinciale Bibliotheek Limburg
    Dirk Duwijn
    http://www.i-city.be
  3. Blogs
    Eva Simon, docent bibliotheekschool Gent
    De Brakke Hond Blogt
    Blog Bibliotheek Kortrijk
    Biblog Lommel
    Bibliotheek 2.0
    Fontys Mediatheek Weblog
    Bibliothecaris in Blog
  4. Online communities
    Eva Simon
    MySpace
    Facebook
    LinkedIn
    Hyves.nl
    Digs.be
    Bibliotheek 2.0
    Archief 2.0
    WebJunction
    Openbare Bibliotheek Heerlen
    Universiteitsbibliotheek Amsterdam
  5. Social bookmarking
    Patrick Vanhoucke, dienst bibliotheektechnologie Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek
    Del.icio.us
    Del.icio.us HOB
  6. Google Books
    Patrick Vanhoucke
    Google Books
    Google Books Partners
  7. Opac sucks
    Peter De Keyser, projectmanager ICT Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken
    http://www.liveplasma.com
    http://zoeken.jeugdbib.be
    http://zoeken.oba.nl?q=bloggen
  8. Mashups
    Peter De Keyser
    http://googlemapsmania.blogspot.com
    http://www.pragmatic.ca/TPLmap/TPLmap.html
    http://www.turnhout.be/bib/index.php?pageid=0504&site=13
    http://wieden_in_vertrouwen.vcob.be
    http://www.A9.com
    http://pipes.yahoo.com/pipes/
  9. LibraryThing
    Johan Mijs, projectmanager ICT Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken
    http://www.zotero.org
    http://www.flickr.com
    http://www.librarything.com
    http://www.librarything.nl
    http://cat.danburylibrary.org
  10. The slow library movement
    Johan Mijs
    http://loomware.typepad.com/slowlibrary
    Allen County Public Library
    Yorba Linda Public Library
    Rochester Public Library
    Nashville Public Library

Voor een link naar de volledige presentatie kun je terecht op mijn bericht Top technologie trends vanuit openbare bibliotheken.

Op het einde van de dag had ik nog de presentatie Desktop voor eindgebruikers willen bijwonen. Het begin van de presentatie had ik echter al gemist en er waren nog zoveel collega’s waarmee ik nog een babbeltje wou slaan. En ja, ook hier is kiezen dus weer verliezen. Ik denk dat ik Els Schaerlaekens van de Universiteit Antwerpen binnenkort wel eens contacteer om meer te vernemen over de portal van de universiteit die is ingebed in het bibliotheeksysteem en daardoor in hoge mate interactie met de gebruiker mogelijk maakt.

Informatie 2007 werd afgesloten met een feestelijke receptie, aangeboden door een van de sponsors. Ook tijdens die receptie was er nog volop gelegenheid om met collega’s uit de eigen of uit andere sectoren te praten. En na twee dagen intensief presentaties bijwonen en kennis vergaren mocht er wel eens worden gelachen. Bij een glaasje en een hapje hebben we dat dan ook uitgebreid gedaan.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Pingback: The FRBR Blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *