Boetegelden

De basisbibliotheek Theek 5 (de bibliotheken van de gemeenten Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen en Oosterhout in Nederland) wil een marktonderzoek houden naar de wenselijkheid om boetes voor te laat inleveren van media af te schaffen. Theo Peeters, directeur van Theek 5 in BibliotheekBlad van 29 mei 2008:

Veel bibliotheken – en wij ook – kunnen die inkomsten moeilijk missen, maar het fenomeen “boete” en het daaraan gekoppelde bestraffend toespreken van klanten zijn niet meer van deze tijd. Ik pleit ervoor te kijken naar alternatieven. Stel dat de klant iets meer abonnementsgeld wil betalen in ruil voor de afschaffing van boetes, moeten we die variant dan niet serieus gaan onderzoeken?

Je kunt natuurlijk ook “boetes” heffen zonder ze die naam te geven. Het langer houden van media is dan gewoon een “bijkomende dienstverlening” waar de klant iets extra’s voor betaalt.

Aan de balie zeg ik tegen een klant nooit: “U heeft nog zoveel boete“. Ik noem gewoon het te betalen bedrag zonder morele connotatie. Pas als de klant details vraagt over dat bedrag, zal ik uitleggen dat bepaalde materialen te laat werden teruggebracht enzovoorts. Maar het woord boete neem ik zelden of nooit in de mond, daar let ik speciaal op.

Hoe denkt men daar in Vlaanderen over? In sommige Vlaamse bibliotheken betaal je geen abonnementsgeld en vaak ook geen leengeld. Schaf je boetegelden af als die de facto de enige “inkomstenbron” van de bibliotheek vormen? En als alles toch al gratis is, hoe motiveer je klanten dan om de ontleende materialen toch op tijd terug te brengen zonder daar “boetes” tegenover te stellen?

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Hier in’t dorp spreken ze wel openlijk over “boete”. Maar zelf neem ik daar geen aanstoot aan, je betaalt al maar 5 euro per jaar om boeken te mogen lenen, die paar euro die daar nog bijkomen aan het te laat inleveren neem ik er met alle plezier bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *