Twitter en de komende verkiezingen

Heel wat mensen zijn tegenwoordig lid van sociale netwerksites. Een van dergelijke sites is Twitter. Twitter is een social media tool waarmee je in korte berichtjes van maximaal 140 karakters allerlei boodschappen kan meedelen.

Bij speciale gelegenheden (gebeurtenissen, evenementen, congressen…) maken twitteraars gebruik van zogenaamde hashtags. Met een hashtag kan je berichten op Twitter categoriseren. Op die manier worden alle berichten rond een bepaalde gebeurtenis achteraf makkelijk vindbaar. Een hashtag bestaat uit een spoorwegteken of hekje (#) met daarachter de eigenlijke tag.

Met de regionale verkiezingen van 7 juni 2009 in zicht zullen heel wat twitteraars waarschijnlijk over de aanloop naar de verkiezingen en over de verkiezingsdag zelf twitteren. Op die manier kunnen actueel lokaal nieuws en opinies aan bod komen. Op basis van een hashtag kan een zogenaamde twitterfontain worden samengesteld. Hiermee kunnen alle berichten die een bepaalde hashtag bevatten dynamisch op een (nieuws)site worden getoond. Eventueel kunnen de berichten worden gecombineerd met beelden op Flickr die dezelfde hashtag bevatten.

Het voorbije weekend stuurde ik een e-mail aan VRT, VTM en RTBF met de vraag om (liefst in overleg) een hashtag vast te leggen waarmee twitteraars uit heel België (en uiteraard zelfs daarbuiten) over de verkiezingen kunnen twitteren.

Een geschikte hashtag zou bijvoorbeeld #elbe09 kunnen zijn, wat staat voor el = “elections”, be = “belgium” en 09 = “jaar 2009”. Maar ook #bel09 lijkt me geschikt en is bovendien al een paar keer gebruikt. Deze tags zijn makkelijk te onthouden en bovendien niet te lang. Hashtags mogen vooral niet te lang zijn omdat hun lengte wordt afgetrokken van de 140 tekens die een tweet maximaal mag tellen.

RTBF pikte mijn vraag bijna direct op. VRT en VTM reageerden jammer genoeg nog niet. Nog tot 18.00 uur vanavond kunt u bij RTBF stemmen voor de hashtag die uw voorkeur heeft.

Doen!

Update:

Ondertussen is de keuze gevallen op #bel09 als hashtag voor de komende Belgische regionale verkiezingen. De krant De Standaard gebruikt #kies09, wat net één letter langer is. Benieuwd of VRT en VTM – van wie ik nog steeds geen enkele reactie ontving – ook nog op de kar springen. Beide hashtags gebruiken is alleszins geen slecht idee, alhoewel het je wel wat lettertekens kost.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. @johanmijs: Inderdaad jammer dat VRT en VTM niet meededen. Ik kreeg van hen hoegenaamd geen reactie. Misschien komt het omdat ik voor VRT en VTM braaf het algemene e-mailadres gebruikte dat bij hun contactgegevens staat. Bij RTBF kon ik dat algemene adres niet zo snel vinden en ging ik op zoek naar de persoon die met cross-media bezig was.

    Ik zag ook dat De Standaard de hashtag #kies09 gebruikt. Die hadden ze natuurlijk al bepaald voor ik mijn suggestie lanceerde. Ik begrijp ook wel dat ze niet in eigen vlees willen snijden door nu een andere tag te gaan promoten. Dus no hard feelings. Misschien gebruik ik zelf beide tags wel als ik over de verkiezingen twitter. Dat kost karakters, natuurlijk. Maar ach, de aanloop naar de verkiezingen bulkt toch al van de karaktermoorden ;-)

  2. Hashtags zijn een goed idee, maar wel even in de gaten houden of er geen spammers achter zitten. Want het is een veelgebruikte methode om bepaalde hashtags overal aan toe te voegen via dummy accounts en zo de hashtag in de aandacht te brengen bij twitterfountains en andere … een gewaarschuwde librarian …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *