.vlaanderen, .vla, .vln of .fla?

De Vlaamse regering heeft beslist om op het internet een Vlaamse domeinextensie aan te vragen. Zo’n domeinextensie is de lettercode die helemaal achteraan een internetadres staat. In het jargon spreekt men over een zogenaamd Top Level Domain (TLD).

Voor websites die zich met de staat of het geografische gebied van België willen identificeren, bestaat momenteel alleen de extensie .be. De extensie .be is een Country-Code Top-Level Domain (ccTLD). Dit soort codes is voorbehouden voor landen, overzeese gebieden en supranationale gebieden zoals de Europese Unie. In de praktijk gebruiken heel wat Belgische instellingen, verenigingen en bedrijven trouwens een van de generieke (gTLD) sponsored (sTLD) of unsponsored Top-Level Domains (uTLD). Dat zijn extensies zoals .com, .net, .org, of .info.

Een studie van de Vlaamse regering zou uitwijzen dat een Vlaamse extensie interessant kan zijn “op financieel, technisch en communicatief vlak”. Daarom laat Vlaanderen een aanvraagdossier opstellen. De kosten hiervoor bedragen ca. 100.000 euro en het dossier zou medio 2009 klaar moeten zijn. Het maken van Top Level Domains gebeurt door ICANN, de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.

Momenteel is er nog discussie over de vorm die zo’n extensie voor Vlaanderen moet aannemen. Wordt het bijvoorbeeld .vla, .vln, .fla. of zelfs voluit .vlaanderen? Een extensie met 2 letters zoals .vl kan alvast niet omdat dergelijke codes zijn voorbehouden voor onafhankelijke staten die zijn erkend door de Verenigde Naties.

Zelf ben ik geen grote voorstander van een afzonderlijke domeinextensie voor Vlaanderen. Ik stel me ook vragen bij het economische rendement ervan. Organisaties of bedrijven in Vlaanderen zullen zich immers verplicht voelen om ook een domeinnaam met een Vlaamse extensie te registreren en deze te promoten, zelfs als ze zich niet speciaal als “Vlaams” profileren. Wie zo’n domeinnaam met Vlaamse extensie niet registreert, loopt immers het risico niet gevonden te worden, of erger… het slachtoffer te worden van zogenaamde domeinkapers.

Als er dan toch een Vlaamse domeinextensie komt, dan stel ik voor dat ook het Waalse en het Brusselse gewest én de Duits- en Franstalige gemeenschap voor een eigen extensie gaan. Wat dacht u van respectievelijk .wal (Wallonie), .bru (Brussel / Bruxelles), .dgb (Deutschsprachige Gemeinschaft Belgiens) en .cfb (Communauté française de Belgique)?

De Vlaamse politieke partij Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) is bij monde van haar Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker alvast erg tevreden met het voornemen van de Vlaamse regering om een eigen domeinextensie te registreren. Volgens de N-VA zal Vlaanderen op die manier een grotere zichtbaarheid op het internet krijgen.

Als de N-VA haar eis voor een onafhankelijk Vlaanderen kan waarmaken en als Vlaanderen door de Verenigde Naties als een onafhankelijk land wordt erkend, staat niets de registratie van de domeinextensie .vl nog in de weg.

Het gebruik van eigen domeinextensies voor deelstaten of regio’s komt in Europa nauwelijks voor. Alleen de Spaanse autonome regio Catalonië heeft op dit moment een eigen domeinextensie .cat. Deze wordt gesponsord en beheerd door de Associació puntCAT en in september 2005 door ICANN goedgekeurd. De extensie mag uitsluitend worden gebruikt voor websites rond de cultuur van Catalonië en de Catalaanse taal.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *