Moet je spelfouten op internetfora corrigeren?

In de nieuwsbrief Taalpost (nr. 700 van 19.09.2007) las ik dat de taalkundige Frank Jansen zich op de website van Onze Taal afvraagt of het aanbeveling verdient dat moderatoren van internetfora spelfouten in reacties zouden corrigeren. Die vraag geldt natuurlijk bij uitbreiding voor reacties op blogs en dus was ik er als de kippen bij om mijn mening kenbaar te maken en een antwoord te formuleren.

Ik stemde “ja” op de vraag “Verdient het aanbeveling om spelfouten op internetfora te corrigeren?” en ik gaf de volgende argumentatie:

Het is natuurlijk niet haalbaar om alle spel- en taalfouten uit reacties op internetfora te verwijderen of te verbeteren. Het is ook niet wenselijk om alle fouten in alle gevallen te verbeteren. Het authentieke idioom van de schrijver van een reactie moet zo veel mogelijk bewaard blijven. Op mijn eigen blog pas ik reacties alleen aan als dat de duidelijkheid ten goede komt. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om een langere tekst in paragrafen onder te verdelen als de schrijver dat zelf niet heeft gedaan. Als zinnen niet met een hoofdletter beginnen, pas ik dat ook aan. Ook ontbrekende leestekens die de leesbaarheid van de tekst verminderen zzal ik toevoegen. Echt storende spel- of typefouten zal ik meestal ook verbeteren. We moeten immers vermijden dat de lezer van een reactie het kind met het badwater weggooit omdat de tekst fouten bevat terwijl de ideeën die erin worden verkondigd misschien wel waardevol zijn. Zo beschermt men de schrijver van een reactie een beetje tegen zichzelf.

Zoals u merkt (als u goed kijkt) heb ik in mijn eigen reactie zelf twee futiele typefouten gemaakt. Het zou me dan ook verheugen als de moderator of webmaster van Onze Taal die zou verbeteren.

Vindt u dat het aanbeveling verdient om spelfouten op internetfora (of blogs) te corrigeren? Maak uw mening kenbaar op de website van Onze Taal, of bekijk de reeds geleverde commentaren. Het staat u uiteraard ook vrij om hieronder een reactie te schrijven.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Ik ben het zelf ook beu om zoveel spelfouten te zien op internet. Ik vind het echt een achteruitgang ten opzichte van geschreven media. Lezersbrieven in kranten bijvoorbeeld worden altijd gecorrigeerd en stilistisch aangepast, dus ik zie er geen graten in dat dat ook op internetfora en blogs zou gebeuren. Het enige nadeel is dat veel van die fora en blogs door vrijwilligers met te weinig tijd voor eindredactie worden gerund.

    Ik heb zelf in het verleden reacties op mijn blog nooit veranderd, maar ik overweeg toch ook om in de toekomst spelfouten te verbeteren ofwel de reactie naar de reageerder terug te kaatsen met de boodschap de spelfouten eruit te halen. In het laatste geval maak je de mensen er ook van bewust dat ze op spelfouten moeten letten als ze hun reactie willen gepubliceerd zien.

  2. Koen Vervloesem schreef:

    Ik heb zelf in het verleden reacties op mijn blog nooit veranderd, maar ik overweeg toch ook om in de toekomst spelfouten te verbeteren ofwel de reactie naar de reageerder terug te kaatsen met de boodschap de spelfouten eruit te halen.

    Het probleem is natuurlijk dat niet elk type van forum of blog de mogelijkheid biedt aan de auteur van een reactie om zijn tekst achteraf nog te wijzigen. In bepaalde fora kan dat wel en daar zal de auteur wellicht ook sneller geneigd zijn om opvallende en ongewilde fouten zelf te verbeteren.

  3. Spelling en grammatica zijn ook naar mijn mening ontzettend belangrijk, vooral op blogs en dergelijke. In mijn eerste studiejaar communicatie werd een ‘spellingstoets’ afgenomen waarbij, van de ruim 200 leerlingen, maar zeven mensen de test wisten te halen. En dan ging die test alleen maar over de D’tjes en T’tjes!?
    Gelukkig was ik één van de zeven, want als je communicatie studeert kan je het jezelf gewoon niet permitteren om spelfouten te maken. Mensen ergeren zich snel aan spelfouten, laten je blog links liggen en voor je het weet zie je de bezoekersaantallen grof dalen omdat je niet consequent genoeg je eigen geschreven stukken controleert op spelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *