Thank you for smoking (2005)

Thank you for smoking is een satire die tot nadenken stemt. Tabakslobbyist Nick Naylor gebruikt een verwrongen logica om een sector te promoten waarvan algemeen wordt aanvaard dat hij de gezondheid schade toebrengt. Nick kent de gezondheidsproblemen die tabak kan veroorzaken. Maar daar ligt hij niet wakker van.

Naylor is een van die mensen die je zonder scrupules alles kunnen wijsmaken. Dat zegt hij ook tegen zijn zoontje: “My job requires a certain… moral flexibility”. Of zoals een tagline van de film het zegt: “Nick Naylor doesn’t hide the truth… he filters it.” Regelmatig gaat Naylor uit eten met zijn collega’s uit de alcohol- en wapenbranche die er al even weinig gewetensbezwaren op nahouden. Ze noemen zichzelf de Merchants of Death.

De film is niet louter een aanklacht tegen de tabakslobby, maar hij stelt in het algemeen de zogenaamde spin doctors en de impact van de media in vraag. Ook de activisten tegen alcohol, tabak, wapens… gebruiken om hun doel te bereiken strategieën en campagnes die niet altijd even koosjer zijn.

Als informatie maakbaar en manipuleerbaar is, hoe ben je dan nog in staat om foute van juiste informatie te onderscheiden? En bestaat er wel zoiets als “juiste” en “foute” informatie? Hangt alles gewoon niet af van het standpunt dat je inneemt? Dat zijn vragen die ik me als informatieprofessional stelde na het bekijken van deze film.

30.09.2006, Brussel, UGC De Brouckère, zaal 10
19.30 uur, 8,10 euro, 92 min.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *