Wedstrijd: to morse or not to morse

Vandaag eens iets buitengewoons op deze blog: een wedstrijd.

Als u het onderstaande geluidsfragment beluistert, zult u een reeks van morsetekens horen. Ontcijfer de code, zeg om welke tekst het gaat en geef de bron (titel en auteur) van die tekst.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

De eerste die in de commentaren een volledig correct antwoord achterlaat, is de winnaar. Uw prijs? Eeuwige roem en een prepaid iTunes Card ter waarde van 15 euro (waarmee u online in de iTunes Store kunt shoppen). Vul uw echte naam en een geldig e-mailadres in (dit wordt niet getoond) zodat u kunt worden gecontacteerd.

Succes!

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Goh ik had niet verwacht dat ik de tijd zou krijgen om hier even voor te gaan zitten. Heb even lopen puzzelen, maar met audacity en een online morse conversie tool ben ik een heel eind gekomen. Vervolgens heb ik Google maar even geraadpleegd:

  Volgens mij moet de morsetekst de volgende zijn:

  riverrun, past Eve and Adam’s, from swerve of shore to bend of bay, brings us by a commodius vicus of recirculation back to Howth Castle and Environs.

  Titel: Finnegans wake
  Auteur: James Joyce

 2. And the winner is… Jeroen van Beijnen. Gefeliciteerd!

  Het gaat inderdaad om de eerste zin uit Finnegans Wake van James Joyce.

  De oplossingsmethode die Jeroen heeft voorgesteld is precies wat ik zelf in gedachten had. Wie niet getraind is in morse, kan zo’n bericht auditief bijna niet ontcijferen. Maar visueel wel.

  Dus: download het geluidsbestand en speel het af in een programma dat het geluid visualiseert. Je ziet dan duidelijk de korte ‘punten’ en lange ‘strepen’. Vervolgens kun je de sequentie overtypen en invoeren in een online morse code translator. Het is met behulp van zo’n translator én met Audacity (om het geluid van de morsesignalen op te nemen) dat ik zelf het oorspronkelijke geluidsbestand heb aangemaakt.

  Jeroen wordt gecontacteerd en hij ontvangt eerstdaags een prepaid iTunes Card ter waarde van 15 euro. Wij wensen hem alvast veel plezier bij het online shoppen in de iTunes Store.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *