Op maandag 16 en vrijdag 20 juni 2008 geven mijn collega Anke Coppens (coördinator Bibliotheektechnologie in de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek) en ik een “Inleiding Web 2.0 en Bibliotheek 2.0 voor Brusselse bibliotheken”. We doen dat aan de hand van een zelf samengestelde presentatie.
Het woord “inleiding” is vrij letterlijk op te vatten want de twee parallelsessies zullen elk slechts twee uur duren. We houden echter rekening met het feit dat ons doelpubliek – bibliotheekpersoneel van Nederlandstalige Brusselse openbare bibliotheken – binnen zijn normale werkzaamheden niet veel tijd heeft voor bijscholingsmomenten. Dat is jammer, maar het is de Brusselse realiteit: met vaak erg weinig personeel wordt de bibliotheek opengehouden en worden de uitleen- en inlichtingenbalies bemand. Door ons aan die omstandigheden aan te passen, hebben we toch een vrij grote groep medewerkers weten te bereiken. Op elk van de beide dagen zullen er telkens 20 à 25 deelnemers aanwezig zijn. Het Steunpunt Brusselse Bibliotheken (SBB) biedt deze bijscholing gratis aan.
De concrete aanleiding tot het organiseren van deze bijscholing was de publicatie in 2007 van het rapport “De digitale openbare bibliotheek in Vlaanderen: een strategische kijk op de toekomst” door ONE Agency in opdracht van de Vlaamse overheid. Dat rapport onderzocht het toekomstige gedrag van bibliotheekgebruikers en de ontwikkeling van de digitale bibliotheek in dit verband. Het rapport concludeert onder andere:
één van de sterke punten van de bibliotheek is het potentieel van haar medewerkers, maar dit is echter ook meteen haar zwakte
de gemiddelde bibliotheekmedewerker is [on]voldoende thuis in de online […] evoluties
Als oplossing ziet het rapport: educatie, coaching, sensibilisatie. En precies aan dat laatste willen we met onze “Inleiding Web 2.0 en Bibliotheek 2.0” een steentje bijdragen. Sensibilisatie, bewustmaking, awareness… is waar het om draait. We sluiten daarmee trouwens aan op de initiatieven van het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB) dat bij verschillende gelegenheden en voor een wisselend publiek ook al presentaties gaf om binnen onze sector rond “Web 2.0” en “Bibliotheek 2.0” aan bewustmaking te doen.
De Vlaamse overheid stelt vast dat er nood is aan reflectie en onderzoek rond de ontwikkeling van de digitale openbare bibliotheek in Vlaanderen. Daarom loopt er – ook in Brussel – een denk- en overlegtraject met geïnteresseerden en belanghebbenden. Concrete informatie hierover volgt ongetwijfeld later.
Op het programma en de inhoud van onze “Inleiding Web 2.0 en Bibliotheek 2.0 voor Brusselse bibliotheken” komen we na afloop van de twee parallelsessies terug. We zetten dan ook onze presentatie online en hopen iets meer te vertellen over de reacties van ons publiek en eventuele verdere stappen in het bewustmakingstraject.
Klinkt bijzonder goed. Ik ben zeer geïnteresseerd in de presentatie…