Gedichtendag 2009

Vandaag is het Gedichtendag. Het thema voor deze tiende editie is de verkiezing van de nieuwe Dichter des Vaderlands, die gisteren, aan de vooravond van Gedichtendag gekozen werd. Ondertussen weten we dat Ramsey Nasr die eer te beurt valt.

In de Nederlandstalige openbare bibliotheek van Etterbeek kun je vanavond zelf gedichten gaan voorlezen, eigen werk of dat van een ander. Het thema is “Afrika”. Ik was graag een van mijn lievelingsgedichten gaan voorlezen, maar ik ben vanavond jammer genoeg niet in de buurt. Daarom geef ik u de gelegenheid dit gedicht hier zelf te lezen (u moet dat – net als ik – wel met de juiste Afrikaanse tongval doen).

Mammektomie

’n Wreed-berekenende deernis het
één van die tweelingheuweltjies geplet.

Dié spieëlbeeld sal sy voortaan nooit ontvlug:
uit één oog staar die vreemde torso terug.

’n Amasone, half-hermafrodiet,
kon feilloos haar gespierder vyand neerskiet

– die regterbors koelbloedig weggebrand,
niks tussen ribbehok en boogsnaarhand –

volgens Herodotus.
                                    Dis nou te laat
en te onmitologies vir só ’n haat…

Te laat, goddank te laat: blindelings omvou
haar vriend die nuwe onvoltooide vrou.

Dit gedicht van Elisabeth Eybers (1915-2007) draag ik op aan wijlen Camiel Van Reeth (1943-2005), mijn docent aan de Antwerpse bibliotheekschool, die me het werk van Eybers leerde kennen. Dat het gedicht tevens een troost en een steun mag zijn voor allen die iets of iemand moeten missen. Dat ze hieruit wat kracht mogen putten om ondanks alles toch weer nieuwe wegen in te slaan.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *