Mobiel, of niet mobiel?

In een Twitter-discussie (ja, dat bestaat echt) over de nieuwe 3G iPhone merkte ik op dat geïntegreerde (all-in-one) mobiele apparaatjes vaak niet alleen onhandig zijn, maar dat je door ze te gebruiken de kans op totaal dataverlies ook vergroot. Dergelijke apparaatjes zijn meestal niet bestand tegen een harde val of tegen water, om maar iets te noemen.

Persoonlijk geloof ik niet dat al die geïntegreerde mobiele apparaatjes een toekomst hebben. Ik had ooit een gsm met ingebouwde camera en mp3-speler. Maar zo’n ingebouwde camera en mp3-speler halen nooit de kwaliteit en het gebruiksgemak van de afzonderlijke apparaten.

En wat als er met je supermobiele all-in-one apparaatje iets misgaat? Dan ben je bij wijze van spreken je hele “leven” kwijt. Back-ups? O ja, absoluut. Maak jij alle dagen een back-up van je SIM-kaart? Hoeveel mensen maken dagelijks een back-up? Synchroniseren? Oké, maar hoeveel keer per dag doe je dat? Door verschillende functies te verspreiden over verschillende apparaten verklein je het risico op totaal dataverlies. En dan komt men vertellen dat we ons hele hebben en houden op één apparaatje moeten zetten dat geeneens een duik in het zwembad overleeft?

Om geïntegreerde mobiele apparaten op een veilige manier (lees: zonder te groot risico op dataverlies) te kunnen gebruiken, zouden de gegevens eigenlijk op verschillende externe servers gestockeerd moeten worden. De informatie zou draadloos ter beschikking moeten zijn en je mobiele apparaatje zou eigen alleen maar een soort “bufferstation” voor die informatie moeten zijn, geen definitieve verzamelplaats. In principe bestaan zulke oplossingen al, maar volgens mij worden ze alleen door grote bedrijven zoals banken toegepast. In een huis-tuin-en-keukenomgeving heb ik ze alleszins nog niet gezien.

Ben jij een voorstander van geïntegreerde mobiele apparaten? Gebruik je ze? Maak je regelmatig een back-up of synchroniseer je de informatie met een vaste pc, laptop of netwerkschijf? Wat zijn de voor- en nadelen van dergelijke apparaatjes? Laat het even weten via een reactie. Ik ben benieuwd wat jij er van denkt.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Eerst en vooral moeten mensen gaan inzien dat een iPhone geen vervanger is voor een fototoestel, een computer of muziekinstallatie. Het is een verlengstuk, meer niet; een verlengstuk dat je weliswaar ook op verplaatsing kan gebruiken, of wanneer je het het minste verwacht.

    Door verschillende functies te spreiden over verschillende apparaten vergroot je de kans dat je niet over het juiste apparaat beschikt op het juiste moment. Zo heb je je palmtop met daarop je agenda niet bij als je die oude kennis toevallig tegenkomt op straat, geen fototoestel als je eens snel iets wilt vastleggen, geen internet om even snel wikipedia te raadplegen of geen mp3-speler om de tijd te doden als je ergens onverwacht een tijd moet wachten.

    Men moet uiteindelijk maar eens het nut van back-ups gaan inzien maar meestal komt die openbaring pas na een significant dataverlies, hoewel sommigen het ook nooit zullen leren. Back-up zal uiteindelijk de duimen leggen tegenover synchronisatie. Het is perfect mogelijk om je iPhone volautomatisch te laten synchroniseren met bijvoorbeeld een computer via je eigen draadloos netwerk, sterker nog het is mogelijk van ieder draadloos netwerk mits beiden verbonden zijn met het internet. Netwerkdiensten die push en pull data voorzien zorgen ervoor dat al je apparaten met elkaar synchroniseren, onafhankelijk van het apparaat waar je de wijziging in doorvoert. Op die manier krijg je je data overal ter beschikking, op je mobiel apparaat, je computer, je laptop en ergens een webserver – your life, everywhere.

    Synchronisatie biedt op die manier comfort waar ook de doorsnee gebruiker het nut van inziet, en op de achtergrond heb je back-ups op elk toestel die wel eens handig van pas kunnen komen als je je iPhone in het toilet laat vallen :)

  2. Inderdaad, die synchronisatie maakt het net aantrekkelijk. Vroeger had ik geen backup van mijn sim-kaart, nu wel via de synchronisatie met mijn pc.

    Het is belangrijk om een goede ‘basecamp’ te kiezen voor je mobiele exploten, zo kan er je weinig gebeuren. En die basecamp wordt in de toekomst ongetwijfeld een online omgeving – everywhere zoals Sébastien aangeeft.

    Even de discussie uitbreiden: welke content zal in de toekomst nog van jezelf zijn en door jezelf te backuppen? Ooit zal alles online beschikbaar zijn. Ik geloof sterk dat het enige persoonlijke digitale ‘bezit’ zal focussen een eigen profiel (your life) met als meest waardevolle content authenticatiemogelijkheden en jouw pointers/aggregatie naar content op het internet.

  3. Eén voordeel van de iPhone is in ieder geval dat voor het eerst een reële internet-browse ervaring mogelijk wordt. Ik heb er wat mee zitten prutsen, en dat werkt echt leuk. Ik denk dat dit hoe dan ook samen met de nu in de 3G aanwezige gps de sterkte is van het toestel… Negatief is de “koppelverkoop” die men nog steeds wil hanteren. Maar ik veronderstel / hoop dat van zodra de concurrentie met gelijkaardige toestellen voor de dag komt, Apple hierin bakzeil zal moeten halen. Mobiel browsen, anywhere lijkt mij echter de grootste evolutie van internet de eerstkomende tijd.

    Ik heb onze sites dan ook al een beetje klaargemaakt ;-)

    http://bib.boutersem.be/iphone/
    http://www.bib-hoegaarden.be/iphone/

    P.S. Wat betreft het risico van dataverlies? Waar maak je je druk over? In eerste instantie is er wat hierboven reeds aangehaald wordt de steeds vlotter wordende manier van synchronisatie. Maar los daarvan, hoe belangrijk is dit uiteindelijk allemaal? Ik zie met de nieuwste trends in bibliotheekland de oudere boeken “en masse” de deur uitvliegen, en voor altijd onbereikbaar worden… Dat lijkt mij een stuk erger dan dat je adressbook verloren gaat of wat dan ook :-(

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *