Ik ga lesgeven

“Ik ga lesgeven!” Toen ik het een paar weken geleden aan enkele familieleden en vrienden vertelde, keken ze me eerst wat vreemd aan, maar daarna zeiden ze allemaal: “Dat is echt iets voor jou.”

Ik ga dus lesgeven. Vorige week kreeg ik van het Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel de bevestiging dat ik ben aangeworven. In de Initiatie tot de Bibliotheek-, Documentatie- en Informatiekunde (BDI) ga ik de module Bibliotheekautomatisering geven. Veertig lestijden, telkens op een donderdagavond, van 5 februari tot 30 april 2009. Het wordt een “bijbaantje”, want natuurlijk blijf ik in de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek ook nog m’n job als coördinator voor het Brussels Netwerk Openbare bibliotheken (BruNO) uitoefenen.

Lesgeven in een bibliotheekopleiding is iets wat ik allang wilde doen. Maar ik had mezelf voorgenomen om eerst een paar jaar ervaring op te bouwen alvorens ermee te beginnen. Ik kreeg vroeger al een paar keer een aanbod in Antwerpen, maar ik zag er tegenop om ’s avonds nog op weg te moeten. Nu ik in Brussel de gelegenheid krijg, grijp ik die kans met twee handen.

Ik zie lesgeven als een manier om kennis en ervaring door te geven aan een toekomstige generatie van bibliotheekmedewerkers. De directie van CVO Brussel vond het ook belangrijk om iemand “uit de praktijk” te hebben. Ook het onderwijsvak is me trouwens niet helemaal vreemd. Ik heb immers een diploma waarmee ik mag lesgeven in het lager middelbaar onderwijs (vakken wiskunde, biologie, scheikunde). Voor de klas heb ik weliswaar nooit gestaan, want tijdens mijn vervangende legerdienst op het secretariaat van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen (VVBAD) leerde ik de bibliotheeksector kennen. En daar heb ik – na een intermezzo in de vastgoedsector – uiteindelijk mijn vak van gemaakt.

De inhoud van de module Bibliotheekautomatisering is ruimer dan de titel doet vermoeden. De algemene doelstelling is “kunnen werken in een gedigitaliseerde bibliotheekomgeving”, maar daar komen leerplandoelstellingen bij als “voor het werkveld belangrijke gegevensbanken, catalogi en online zoekmachines kunnen gebruiken”, “zoekverrichtingen kunnen opbouwen en uitvoeren in gegevensbanken, catalogi en zoekmachines” en “de samenstellende componenten van een bibliotheekautomatiseringssysteem kennen”.

De laatste weken ben ik volop aan het nadenken hoe ik de doelstellingen inhoudelijk kan invullen en ze materieel vorm kan geven. Ik krijg de beschikking over een volledig uitgerust computerlokaal. Dat biedt me de mogelijkheid om misschien ook iets rond Web 2.0 te doen. In de leerplandoelstellingen is Web 2.0 niet expliciet opgenomen, maar het lijkt me wel degelijk een aspect van “kunnen werken in een gedigitaliseerde bibliotheekomgeving” (alhoewel ik “gedigitaliseerd” in deze context niet correct vind, maar dat is nog wat anders). Ik ga natuurlijk wel bekijken in hoeverre mijn collega-lesgevers Web 2.0 al aan bod laten komen in hun lessen “Historische en actuele ontwikkelingen van het beroepsveld”, “Formele ontsluiting” en “Inhoudelijke ontsluiting en beschikbaarstelling” om te veel overlap te vermijden.

Februari lijkt ver weg, maar eigenlijk is het heel nabij. Het uitwerken van de cursus en het lesgeven zelf zullen een deel van mijn vrije tijd vergen. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze lesopdracht mijzelf ook veel goeds zal brengen. Eerst en vooral natuurlijk het contact met een aantal gemotiveerde mensen die van de bibliotheek hun vak willen maken. Avondonderwijs vraagt immers een niet geringe inspanning, zeker als je het combineert met een gezin en/of een voltijdse baan. Ik denk dat het lesgeven me misschien ook bezinning en inspiratie kan brengen omdat ik verplicht word na te denken over dingen waar ik doorgaans – bij de uitoefening van mijn job – niet meer bij stilsta.

Via mijn blog zal ik proberen om met enige regelmaat over mijn ervaringen met het lesgeven te schrijven.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Gefeliciteerd met je nieuwe ehm extra baan!
    Lijkt mij een leuke uitdaging. Ik ben ook erg benieuwd naar de nieuwe technieken die jullie in de opleiding allemaal aan bod laten komen. Ik zal je blog zeker in de gaten houden!

  2. wens je veel succes met lesgeven, ooit lang geleden die opleiding gevolgd hier in West-Vlaanderen,
    web 2.0 is de toekomst voor de bieb en zijn bibbezoekers !, vind ik zelf
    groetjes
    hilde

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *