Informatie 2007 – dag 1

Vandaag startte in Gent het tweedaagse event Informatie 2007. Dit evenement vindt om de twee jaar plaats, dit jaar al voor de tiende keer. Samen met zeshonderd andere collega’s uit de bibliotheek-, archief- en documentatiesector was ook ik te gast bij de Universiteit Gent om naar lezingen te luisteren, productpresentaties te bekijken en natuurlijk… met collega’s te spreken over de gezamenlijke projecten en bekommernissen die ons bezighouden.

In een ver verleden had ik het genoegen om als gewetensbezwaarde op het secretariaat van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief-, en Documentatiewezen (VVBAD vzw) te werken en er een van de eerste edities van Informatie (dat toen nog Informaticamarkt – Forum de l’Information heette) mee te helpen organiseren. Uit ervaring weet ik dat de organisatie van zo’n evenement geen sinecure is en bij de tiende verjaardag van Informatie wil ik de VVBAD dan ook danken voor het boeiende, vernieuwende en soms ook verrassende programma dat zij ons al die jaren heeft weten te bieden.

Evenementen zoals Informatie zijn voor mij in de eerste plaats momenten van reflexie en contact. Je krijgt de gelegenheid om te luisteren en te kijken naar datgene waar andere collega’s mee bezig zijn en dat af te toetsen aan de projecten waar je zelf aan werkt. Je krijgt nieuwe inzichten of geeft jezelf een schouderklopje als je vaststelt dat je het alles bij elkaar zo slecht nog niet doet.

Laten we even bekijken wat er vandaag voor mij op het menu stond.

Samen met vele anderen woonde ik de inspirerende en heel inzichtelijke key note van Peter Hinssen bij. Hinssen is een IT’er van het soort zoals ik ze graag heb. Hij verkoopt niet alleen technische oplossingen, maar heeft ook duidelijk een visie. Hij is een scherpzinnig waarnemer en een gevat redenaar.

Gedurende de rest van de voormiddag bezocht ik onder andere de productstands van Infor (Vubis Smart), GrafiSoft (Pass en MiniPass) en PIMC (TimeTracs).

In de namiddag ging ik luisteren naar Stefaan Renard, hoofd Informatie- en Bibliotheektechnologie bij de Vrije Universiteit Brussel. Stefaan sprak over V-Sources, een voorbeeld van een Electronic Resource Management System (ERMS), een systeem voor het beheer van elektronische bronnen. Meer iets voor wetenschappelijke bibliotheken dan voor de openbare bibliotheek waar ik werk, maar niettemin een interessante voorstelling van de mogelijkheden waaruit ik vooral heb onthouden dat het zelfs in een wetenschappelijke context niet evident is om alle leveranciers van elektronische bronnen dezelfde metadata voor het beheren van die bronnen te laten aanbieden.

Later in de namiddag woonde ik in een afgeladen zaal de presentatie van Eva Simon over Bibliotheek 2.0 bij. Bibliotheek 2.0 is de toepassing van Web 2.0 binnen de bibliotheeksector. Eva benadrukte vooral dat het er bij Bibliotheek 2.0 op aankomt om de bibliotheek bij de klant te brengen, daar waar van oudsher de klant naar de bibliotheek komt. Door bibliotheekvoorzieningen in andere toepassingen te integreren breng je de bibliotheek overal onder de mensen. Bij Web 2.0 speelt ook de participatie een grote rol. De bibliotheek van de toekomst is geen gatekeeper meer, maar een facilitator (dat laatste woord is van mij).

Tijdens de koffiepauze had ik een collegiale babbel met Koen Jacobs, bibliothecaris-ICT van de Antwerpse openbare bibliotheken, over de uitdagingen op het vlak van de catalografie in onze beide instellingen. Beiden kwamen we tot de conclusie dat in de ogen van sommigen catalografie en ICT blijkbaar een onlosmakelijke tweeling vormen, terwijl dat voor onszelf helemaal niet zo vanzelfsprekend is (maar daarom niet per se ongewenst). Ik liep ook nog mijn eigen collega’s Anke, Bea, Cecile en Leila tegen het lijf. Natuurlijk wist ik dat ze er waren, maar in de mensenzee had ik ze vandaag nog niet gezien. Gelegenheid dus om even van gedachten te wisselen over de verschillende presentaties die we hadden bijgewoond.

Op het einde van de dag woonde ik nog een panelgesprek over de provinciale bibliotheeksystemen bij. Het panel bestond uit vertegenwoordigers van de verschillende Vlaamse provincies (provincie Antwerpen ontbrak). Ik zeg het niet graag, maar het was ronduit teleurstellend. Er werd weinig nieuws verteld en de sfeer onder de panelleden was eerder bedrukt dan uitgelaten. Je zou haast denken dat ze hun optreden als een verplicht nummer beschouwden. Het enige lichtpuntje was de demonstratie van het Ovinob Dashboard dat door de provincie Oost-Vlaanderen werd ontwikkeld. Het Ovinob Dashboard maakt gebruik van gegevens uit het provinciale bibliotheeksysteem en staat ter beschikking van elke bibliotheek die op het Oost-Vlaamse bibliotheeknetwerk is aangesloten. Het Dashboard is een toepassing van zogenaamde Business Intelligence, het verzamelen van informatie over de eigen bibliotheekactiviteit. Met het Dashboard kan de lokale bibliothecaris de kerncijfers en statistieken van zijn bibliotheek op een overzichtelijke manier in beeld brengen en interpreteren.

Van een aantal van de presentaties op Informatie 2007 werd een podcast gemaakt. Raadpleeg hiervoor de speciale pagina met podcasts op de website van de VVBAD.

Gepubliceerd door Patrick

Every day I'm a librarian ∞ Brusselaar met een Antwerps accent ∞ sapiophile ∞ filmliefhebber ∞ cum spe sed vigilanter (hopeful, but vigilant) ∞ 1080 Brussel ∞ 1080 Bruxelles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *